MEKA TV

Seinäjoen alakylän koulun Kyrkösjärvi-projekti 2009-2010

 

 

Lake Kyrkösjärvi, located near the central of Seinäjoki city, is a lake built to contain flood waters.

What happens when the whole teachings of 6th grade is combined with media education to raise awareness of surrounding areas and the chosen subject is Adventure at Lake Kyrkösjärvi?

A movie is born which relies diversely on the hirstory, nature, energy production and free-time activities of lake Kyrkösjärvi. Surprisingly one can find nationally unique sights just around the corner.

 

6.b luokka teki Seinäjoen alakoulujen opetuskäyttöön filmin, joka luotaa Kyrkösjärven historiaa, sen luontoa ja vesiympäristöön liittyviä harrastuksia.

Elokuva palkittiin 21.11.2010 Vaasa WildLife elokuvajuhlilla!

Palkinnon perusteluissa sanottiin näin:

Loistavia tuokiokuvia luonnosta, lasten ja luonnon välinen suhde tuotiin esiin, kuvan ja äänen laatu hyvä. Monipuolinen projekti, jossa lasten osallisuus hyvä. Mielenkiintoa herättävää, monipuolista tietoa kohteesta.

 DVD jaettiin syksyllä 2010 jokaiseen seinäjokilaiseen kouluun oppimateriaaliksi. 
Tässä malliksi lyhennetty versio elokuvastamme;

 

Elokuva esillä 

Blue Sea Film Festivaaleilla Raumalla 20.8.2010

sekä

Wildlife Vaasa Festival marraskuussa 2010

Kiitos tuesta Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto

Kyrkösjärvi

Kyrkösjärvi on tekojärvi, jonka varrella me olimme. Sen vesipinta-ala on 640 hehtaaria ja sen valuma-alue on 82 000 hehtaaria. Se täytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980. Kyrkkärin rannalla on uimapaikka ja kauempana turvevoimalaitos. Kyrkösjärven reitin pituus on 15,5 km.

Järven rannoilla kasvaa lähinnä havumetsää, mutta rannat ovat räme- sekametsä valtaisia.

Retkemme Kyrkkärillä 3.-4.9.2009

Lähdimme aamulla Joupiskalle josta lähdimme kotaa päin pyörillä.

Kodalla laitoimme pedit paikoilleen ja oli vähän ahdasta. Opettajat eivät mahtuneet sinne ja nukkuivat hiljentymispaikalla. Sen jälkeen alkoi kuvaukset. Ne olivat Kyrkkärillä. Sen jälkeen menimme paistamaan makkaraa. Me käytiin armeijan esteradalla ja siellä oli Timo Polari. Hän meni ensin kaikki esteet ja näytti miten ne mennään. Ja oli hauskan näköistä kun me siellä kiipeiltiin ja hypittiin. 

Yhdellä esteellä oli Katariina menossa ja yhtäkkiä hän tippui siitä! Häneltä murtui käsi. Hän lähti autolla sairaalaan. Selvisi kumminkin, eikä tullut mitään vakavampaa.

Kuuntele Katsun tarina MP3 juttuna!

Illalla vanhemmat tulivat nuotiolle paistamaan makkaraa ja laulamaan nuotiolauluja.

Kun oltiin taas kodalla menossa nukkumaan, kovin moni ei nukkunutkaan heti. Suunnilleen koko yön jotkut vaan höpöttivät. Mutta kyllä siellä nukuttua sai.

Perjantaina herättiin seitsemältä. Puoli kahdeksan tuli radio haastattelemaan. Sen jälkeen lähdettiin Seinäjoen Energialle. Siellä me mentiin maan alle missä virtasi Seinäjoki, joka oli menossa Kyrkösjärvelle ja toisinpäin.

Sitten lähdettiin takaisin Joupiskan rinneravintolalle. Siellä saatiin limsaa ja lähdettiin kotiin. Vettä satoi.

Esteetön kuntoreitti

Idea esteettömästä sai alkunsa syksyllä Outokummussa 2004.

Esteettömälle tuli esim. kota, hiljentymispaikka, laavu, kalastus- ja venelaituri ja uimapaikka. 

Kuntoreitillä pääsee myös invalidit, kuin kaikki muutkin. Maasto on tasaista.

Me retkellämme kävimme myös esteettömällä.

 

Kalastusta Kyrkösjärvellä

Oltiin kalastamassa. Jalo Hemminki, Jaakko Knaapila ja Rauno Hemminki Seinäjoenseudun Onkijoista kertoi meille kalastuksesta.

He opettivat meille perho- ja virvelikalastusta. Jotkut oppilaat saivat kalaa. Isoja ja pieniä. Juho-Jaakko sai ison ahvenen. 

Kyrkösjärveltä löytyy ihan tavallisia kaloja kuin myös harvinaisia. Esim. piikkimonni, pasuri ja turpa ovat harvinaisenpia. 

Vaskiluodon Voimalaitos 17.12.2009

Kävimme voimalaitoksella. Se on EPV Energia OY:n ja Pohjolan Voima OY:n yhdessä tasaosuuksin omistama yhtiö. Se sijaitsee Kyrkösjärven rannalla. Se tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. Sen pääpolttoaineet ovat turve ja puuaines. 

Päivä oli kylmä, kun olimme siellä tutustumassa. Silloin oli noin -30 astetta. Mutta kyllä me jaksettiin, kun vähän liikuttiin.

Mediaa meistä

Meistä on ollut lehdissä juttuja ja radiossa. Ilkassa on ollut paljon:

Kyrkösjärvi-seikkailu herätti heti huomiota! Ilkka-lehti haastatteli Essiä, Joonasta ja Nicolasta. Kommentit olivat iloisia.

Radio tuli myös ja haastatteli enimmäkseen opettajaa. Meiltäkin kysyttiin kysymyksiä. Me nähtiin radio-autosta ne kaikki välineet, mikä menee radioon.

Editointipäivät 18-19.2.2010

Me ollaan luokassamme leikattu elokuvaa ja tehty nettisivuja. Kivaa ja vaikeaa hommaa! Työ on ollut kovaa. Toivottavasti elokuva on hyvä!

Ensi-illan näki lähes 500 katsojaa.

Lokikirja

2.-4.9.2009 Kuvauspäivät Kyrkösjärvellä

17.12.2009 Kuvauspäivä Kyrkösjärvellä

Editointipäivät 18.-19.2.2010

28.4.2010 ENSI-ILTA

 

MINUN ELOKUVANI tapahtuman arvio DVD kokonaisuudesta

Seikkailu Kyrkösjärvellä on ammattimaisesti toteutettu varsinainen tietopaketti Kyrkösjärven alueesta. DVD kaikkine lisämateriaaleineenkin oli hieno kokonaisuus. Ja mikä tärkeintä koko hommassa, oppilaat ovat päässeet oppimaan hienosti tekemisen kautta niin luonnosta, sen suojelusta kuin median ja elokuvan tekemisestä. Tämä on hatunnoston arvoinen suoritus. 

Itse filmin alussa on hieno lupaus jännityksestä ja huumorista ennen kuin varsinainen informaatio lähtee liikeelle. Tämä on juuri oikea tapa aloittaa. 

Kokonaisuus on hienosti kuvattu, editoitu ja äänitetty. Tarina kulkee ja kuvat ovat komeita. Kamera liikkuu myös tarvittaessa hienon rohkeasti. Mm. ryömintäesteellä miehen seuraaminen on tosi hieno operointi.

Oppilaiden omat kertojanäänet rytmittävät kokonaisuutta hienosti. Alueesta tulee katsojalle kokonaisvaltainen kuva, yksityiskohtia unohtamatta. Kun vastaa luikertelee kyy, me tutustumme siihenkin. Upeaa tekemistä nuorten kanssa ! 

Toisaalta tuntuu, että jokainen kulma tilanteesta ja alueesta käydään läpi. Ehkä jonkinlainen focusointi, keskittyminen pienenpään tarinakokonaisuuteen, olisi ollut tarpeen. 

Alussa istutettu lupaus huumorista ja jännityksestä lunastuu suden "ärjyessä" tiensä illan viettoon. Tätä seuraa upean tunnelmallinen siirtymä seuraavaan aamuun. 

Hienoa että dvd:llä voi hakea tarkempaa tietoa esitellyistä asioista. Omat kokonaisuudet ovat ehyitä ja niitä on ilo seurata. Lyhyitä ja ytimekkäitä. Mielestäni vain lintuosuus on liian pitkä ja sen tarkoitusta tuossa mitassa en aivan ymmärtänyt. 

Osioista etenkin Jälkipuinti on tosi hieno koska oppilaat pääsevät itse ääneen, ja valokuvia ja tunnelmia matkan varrelta on hieno seurata. 

Tulee olo, että projekti on ollut todella kokonaisvaltainen, mietitty ja opettajat sekä oppilaat ovat todella nähneet vaivaa mutta pitäneet myös hauskaa tämän parissa. Pilalle menneet otokset piristävät kokonaisuutta hienosti. Teos on varmasti opettanut tekijöilleen todella paljon. Kerta kaikkiaan upea suoritus.

AJ Annila

Projektin liittyviä linkkejä ja yhteistyökumppaneita

Kyrkösjärven kalastusseura

Lakeuden urheilukalastajat

Seinäjoen seudun onkijat

Vaskiluodon voima

Artikkeli ja äänite projektista (YLE)

Luontomuseo

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo

Y-talo

Luontoreitit ja laavut

Esteetön kuntoreitti

Seinäjoen energia

Alakylän koulun sivut

Laskettelukeskus Joupiska

Ilmakuvia Seinäjoesta

Pekka Malmin lintusivut

 

Työhuone Impola

12.10.2011

MEKA TV etusivu uusiks...